maandag 23 februari 2009

Kalfjes wegen

Vandaag hebben we kalfjes gewogen.

Wat een makkelijke zin......: vandaag hebben we kalfjes gewogen.

Gisteren hebben we 1 kalfje gewogen, dat was het verdraaid gedraaide kalfje. De vee-arts zei dat het een licht kalf was maar wij vonden hem nogal groot. Dus gisteren mijn lief op de personen-weegschaal (schoenen uit!) met het kalfje in zijn armen en daarna zonder kalfje. Dat ging inderdaad makkelijk! (Het kalfje was dus toch groot: 55 kg.)
Maar hoe weeg je kalfjes van 5 maanden en ouder? Die passen niet meer op een personen-weegschaal........
Het gaat om jongens en meisjes van 180 kilo en meer (de zwaarste vandaag was volgens mij 270 kg!) die niet gewend zijn om iets anders te doen dan in hun hok te eten, drinken, poepen, spelen en herkauwen.

We hebben dus eerst in het hok gekeken waar kalfjes die in paniek raken heen konden vluchten. Ja, ze gaan dan echt overal door- en overheen dus een belangrijk onderdeel van de voorbereiding is bijvoorbeeld een rooster boven de drinkbak knopen zodat ze daar niet langs kunnen.

De weegschaal is een soort aanhangwagentje waar ze aan de ene kant in kunnen en aan de andere kant uit. Gelukkig hebben we het vaker gedaan en alles goed voorbereid dus na een uurtje is alles wat gewogen moest worden gewogen. Pffffffff...... alles ging goed; met veel geduld en beleid zijn ze zonder paniek gewogen.

De 'weegmeester' kan alles direct invoeren in zijn computer zodat we nu al weten hoeveel gram iedereen gemiddeld per dag gegroeid is. Dit is interessant voor de boer; hij weet dat hij goed en genoeg voer geeft, of dat er iets moet veranderen. Ook is het interessant voor het stamboek; ze kunnen zo met heel veel gegevens van heel veel bedrijven bekijken hoe kalfjes van een bepaalde stier het gemiddeld doen.

Maar ja, hoe interessant het ook is te weten, ik ben blij dat we maar een paar keer per jaar wegen, het is iedere keer weer een spannende dag!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust je reactie achter!