maandag 16 februari 2009

Gegevens verzamelen en bijhouden

Vandaag hadden we een meneer langs vanuit het stamboek Charolais. Hij ging alle raszuivere Charolais koeien die een bepaalde leeftijd hadden bekijken. De ouderen zijn al ingeschreven bij het stamboek, de jongsten komen later aan de beurt.
Het was een leuk gezicht; een 'stoere' man die met zijn campingtafeltje alle koeien langs ging. Hij had een hele lijst af te werken en administratie bij te houden: Hij moest een heel klein beetje kraakbeen uit het oor prikken voor DNA onderzoek en een heel klein labeltje in het oor doen. Ook ging hij de koeien bekijken, hoe ze eruit ziet. Dit om meer te weten te komen over wat welke koeien en stieren ver-erven. Ze willen het ras natuurlijk zo gezond en vitaal mogelijk houden dus als er van 1 stier wat mankepootjes komen, dan weet je dat je met die stier niet meer moet insemineren.

De koeien vonden het maar een stomme onderbreking van hun ontbijt. Maar ja, als je ze verteld dat het voor hun eigen bestwil is, kijken ze je aan alsof ze denken: 'die is niet goed snik'.

Zo hebben we vaker 'storende mannen' op het bedrijf. Laatst was een man die een groot aantal koeien fouilleerde om te kijken of ze drachtig waren. Ook dieren in de nieuwe stal De nieuwe stal is vrij open. Voor de koeien heel fijn, voor mensen wat minder! Ik moest met een lijst meelopen om op te schrijven wat zijn bevindingen waren, mijn lief sprak de koeien geruststellend toe en kroelde ze wat lekker terwijl die man voelde en op zijn echo-apparaatje keek. De koeien waren weer lekker aan het eten en genoten van een vrieszonnetje terwijl drie personen stijver en strammer werden en drie neuzen roder en roder. Waar die koeien geen last van hadden was het vieze windje dat bij dat zonnetje meekwam! Er werd ook steeds sneller gevoeld en gekeken. Ik ben benieuwd hoe goed hij zijn werk heeft kunnen doen!

Ach, zo blijft het toch nog mooi spannend welke koe wanneer gaat kalven! Je zou eens alles willen weten.........

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust je reactie achter!