vrijdag 5 november 2010

Notre voisin

Notre voisin betekent: onze buurman. En onze buurman is een man om héél goed te vriend te houden! Onze buurman is een groot uitdrager van het begrip 'noaberschap'; burenhulp, het zijn van buren. (Volgens wikipedia: Vanouds was het een heel ruime en intensieve vorm van burenhulp, die onontbeerlijk was voor de bewoners van boerderijen en in dorpen die niet kunnen rekenen op goede openbare voorzieningen)

Beter een goede buur dan een verre vriend gaat in ons geval helemaal op met zo'n buurman: natuurlijk willen alle verre vrienden graag helpen, maar ja; als je er achter komt dat je stagiaire niet goed op een tractor kan zitten en je hebt wel veel gemaaid en er komt regen aan, dan heb je echt meer aan onze buurman dan aan onze verre vrienden: huppetee, buurman springt op zijn vrije zaterdag op de tractor en na ee kleine twee uur was het weiland geharkt.

En als je een speciaal apparaat nodig hebt om grond te bewerken zodat je er nieuw gras kan zaaien zijn we ook heel blij met alle verre vrienden, maar nog blijer met de buurman!

En daarbij allerlei kleine maar essentiele bijspringmomenten: we hadden problemen met een ziek kalf en de buurman rent even naar binnen om zijn vrouw te vertellen dat ze het eten maar even in de oven moet bewaren omdat hij ons 'moet' helpen, als we een stuk materiaal of gereedschap nodig hebben staat de burrman altijd klaar, als er iets gelast moet worden draaft de buurman op.

Met andere woorden: waar zouden we zijn zonder onze buurman?

En dan wil je natuurlijk graag iets terug doen. Maar wat? Natuurlijk; als bij hun de bloemkolen niet groeien en bij ons wel krijgen ze de dikste van ons, als de vos al hun 40 kippen heeft dood gebeten gaan er twee hanen van ons naar hun, als hij mest nodig heeft weet hij dat hij altijd langs kan komen om wat wagens vol te halen............

Maar toch, het is en blijft moeilijk. Zo zijn we gisteren bij ze langs geweest met een kistje lekker Nederlands bier als bedank voor het lenen van een machine maar we komen daar niet weg zonder een fles porto van druiven die ze zelf geplukt hebben en door een vriend in Portugal is verwerkt tot dit verslavend lekkere drankje............ Met andere woorden: ze hebben alles, doen alles en kunnen alles en zijn compleet gelukkig met hun leven zoals ze het leven.

Nou ja, ik moet me maar berusten in het feit dat wij gewoon een superbuurman hebben en daar ben ik heel erg blij mee!

1 opmerking:

  1. volgens mij heeft jullie buurman ook geweldige buren en denkt hij er net 't zelfde over. Hier is gisteren door de jagers een vos geschoten, was spijtig genoeg niet thuis en al even spijtig was de batterij net plat van fototoestel:-/

    BeantwoordenVerwijderen

Laat gerust je reactie achter!