dinsdag 1 maart 2011

Stilte voor de storm?

Het is alweer een ruime week grijs en mistroostig weer in de (ondanks dat toch altijd mooie) Morvan. Alles lijkt stil te staan..........

Lijkt stil te staan want onder de waas van nattige motregen/motsneeuw, resten dorre bladeren en uitgereden mest maakt de natuur zich op voor een ontploffing:
Overal schieten de uitlopers uit de grond, de krokusjes openen zich bij het minste zonnetje (dat er niet zo vaak is maar toch), het gras groeit, het grootste deel van de koeien is geinsemineerd, alle koeien wachten voordat ze naar buiten mogen en kunnen en wij wachten tot we weer kunnen maaien.

Oh wat is dit wachten toch moeilijk! We werken gewoon door, zoals altijd: koeien voeren, kalfjes melk, hokken instrooien, bellen met instanties, boekhouding, mollen vangen, huishouding,.......... Maar alles met een borreling in het bloed die onderdrukt moet worden: we willen gáán!
We willen maaien, we willen de koeien naar buiten, we willen de stal uitbreiden zodat volgende winter de kalfjes meer ruimte hebben, we willen opruimen, opknappen, uitbreiden, verbeteren, verbreden èn verdiepen!

Maar alles moet wachten: het gras is nog niet hoog genoeg om te maaien, en sowieso, àls we konden maaien, wat moesten we dan met het gemaaide gras doen? Met onze eigen pers persen en wikkelen? Maar de rechtzaak loopt nog, we hebben geen dealer en dus geen verplichte winterbeurt gehad...... moeten we een pers huren? Wie zal dat betalen? Een loonwerker inhuren? Die zijn gebleken nog niet actief in mei als wij wel klaar zijn om te maaien.....

Koeien naar buiten? In de modder zodat ze alle weilanden vertrappen? Maar de stallen zijn overbevolkt met de grote club gezonde hard groeiende kalfjes. De wens is om de stal uit te breiden, maar de offerte laat zulke afgrijselijk hoge kosten zien dat we moeten wachten........

Wachten wachten wachten...... wij wachten, de natuur wacht, de koeien wachten en de stofzuiger wacht dus ik pers mijn kiezen op elkaar; zoals mijn lieve vriendin N. uit Franeker al schreef:

"En er komt vast een dag, dat die uitbreiding van de stallen wel kan, en de economie blijft ook niet eeuwig zo slecht, en die rechtzaak, ja in Nederland duurt dat ook eindeloos, laat staan in Frankrijk, waar ze, naar ik begrepen heb,nog wat trager zijn, we blijven duimen, dat dat ook goed komt."

We duimen en gaan door met alles, klaar om toe te slaan wanneer mogelijk! Als een stilte voor de storm.

1 opmerking:

  1. Tip van de week: vraag zoveel mogelijk offertes aan. Vraag aan een bekende om een betrouwbaar adres en gebruik de naam van de bekende bij het opvragen. Kan zomaar veel geld besparen... succes Maaike

    BeantwoordenVerwijderen

Laat gerust je reactie achter!