maandag 14 maart 2011

Bibi en Fippe


Fippe is niet ons snelste wereldwonder. Au contraire zouden ze in Frankrijk zeggen; Fippe is een klein, sloom, voddig, bijna onzichtbaar kalfje. Vandaar ook dat we Fippe samen met zijn mama Bibi een hokje in de oude stal hebben gegeven, om beter zicht op hem te hebben. En zelfs dààr is het soms moeilijk om op hem te letten. In principe ligt hij het liefst in het meest donkere hoekje of staat hij sullig met zijn billen richting voerhek wat te staan.

Fippe is nu zowat 3 maanden oud en het wordt tijd dat Bibi weer wat in haar vrouwelijke cyclus komt, met andere woorden: tochtig wordt om geinsemineerd te worden. Als koeien met wat soortgenoten in een hok zitten is het, als je goed oplet (!), nog wel te zien of een koe tochtig is. Maar een koe alleen met kalf in een hok, kan niet besprongen worden en heeft ook geen rug om haar kin op te leggen. Dat kinrusten is namelijk ook een teken van tochtigheid heb ik in de afgelopen 2 jaar geleerd.

Nu heb, in diezelfde 2 jaar, ook geleerd dat zo'n koe die alleen staat voornamelijk haar tochtigheid laat zien door de hele dag door dom te loeien, zo zonder reden.

En ja hoor: vandaag stond Bibi te loeien. Ik gekeken; drinkbakje doet het gewoon, ze heeft lekker stro om op te liggen, nog wat gras voor haar aangeschoven. Geen reden om niet te loeien dus volgens mijn redenatie is Bibi tochtig!

Totdat ik vanavond kom voeren en bij de buren niet 2 kalfjes, maar 3 kalfjes zie staan! Fippe zit in het verkeerde hok! Hoe kan dat nou? En belangrijker: Hoe lang al?? En ja hoor; zodra ik Fippe weer terug bij mama heb, houdt het loeien op en wordt ons kalfje driftig afgelikt........ Slim hoor Maaike met je tochtigheidscontroles..........!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust je reactie achter!