donderdag 3 maart 2011

Weideslepen


Beste piloten die over onze weilanden vliegen en beste visite van buurman Pierre (aangezien verder niemand ons grote weiland aan het Jacquelinemeer kan zien.......)

Als jullie denken: wat zijn dat voor een strepen in het gras? En/of als jullie denken: waarom zijn die strepen eerst recht en daarna kunstzinnig slingerend? Dan zal ik jullie het antwoord geven. Ik heb vandaag geweidesleept. Dat is met een apparaat achter de trekker heen en weer rijden over het weiland.
Dat apparaat heb ik geprobeerd op de foto te zetten; het heeft een soort schepjes, krabbertjes en harkjes die over de grond getrokken worden. De foto is in opgeklapte toestand; de over-de-weg-rij-vorm. Op het weiland zijn de twee vleugels uitgeklapt om meer breedte te krijgen. Zo rij je dan een baan heen waarbij de molshopen worden platgekrabt en het dode gras uitgetrokken wordt zodat er op die plekken weer nieuw, jong gras kan gaan groeien, en aansluitend de baan terug. Dan weer heen etcetera. Zo krijg je dus de strepen: een baan met het gras naar links hellend en daarnaast een baan met het gras naar rechts hellend.

Omdat ik het vorig jaar maar 1x heb gedaan heeft mijn liefje de eerste twee banen gereden in het kader 'dan weet je weer hoe het gaat'.

Daarna was ik aan de beurt.........

En dat is nog niet zo makkelijk! Eigenlijk begint het al vlak voor het einde van de baan. Dan moet je een X aantal meters vòòr de haag/afrastering ergens ter hoogte van je kuit een hendel grijpen (wel de goede van de vier!) en die tot halverwege omhoog trekken. Met een beetje pech heb ik hier zwieper 1 al gemaakt........

Dan een draai bijna om je eigen as (hopende dat je niet te ver was doorgereden en dat de weidesleep dus niet de haag/bomen/palen inzwaait) en terwijl je gang hebt, diezelfde hendel naar beneden drukken zodat het apparaat weer over de grond sleept en tegelijk goed in de gaten hebben wààr de vorige baan lag! Ziehier zwieper 2 en 3.........

De trekker heeft de afgelopen maanden alleen maar op rechte ondergrond gereden in de stal zonder veel snelheid dus de plankjes boven de grote wielen en het plankje boven het dashboard waren onderhand volgestouwt met allerhande plastic dingen, houten dingen en gereedschap. Bij het eerste beste hobbelig stukje zeilt alles door de cabine: zwieper 4!

De schepjes, krabbers en harkjes van de weidesleep zijn gemaakt van ijzer en maken dus een bepaald lawaai. Soms hoor ik een ander lawaai en kijk automatisch achterom wat er loos is: zwieper 5........

Reken daarbij dat het soms best moeilijk te zien is of de grassprietjes rechtop staan of licht naar je toe wijzen dus zwieper 6,7 en 8 zijn makkelijk gemaakt met een ondergaande zon in je gezicht.

Vandaar beste piloten en beste visite van buurman Pierre: na een paar banen moest ik als een dronken feestganger over het weiland slingeren om aansluitend aan de baan naar links, weer de baan naar rechts te kunnen maken!

Maar toch ben ik best trots op mezelf: ik heb 6 hectare over een hobbelig weiland geslingerd zonder ook maar één keer af te stappen en stampvoetend te mokken dat hij het zelf maar moest doen (waarbij ik in het midden laat wie ik met 'hij' bedoel)

2 opmerkingen:

Laat gerust je reactie achter!