dinsdag 20 maart 2012

Rustig integreren

Het is rustig op deze blog. Op de boerderij niet daarentegen!
Maar soms is het moeilijk te beschrijven waar we zoal mee bezig zijn. Uiteraard met het gewone leven tussen de koetjes en de kalfjes, met voeren, strooien, melk geven, tegen beter weten in proberen ze op te voeden ('Nee Gompie, jij hebt je melk gehad, je mag Gina niet weg duwen' en 'Kom maar Grandy, leer toch eens dat ik hier met de melk sta, ik klim echt het hok niet in om naar je toe te gaan hoor! Oh, je bent bang dat die grote koeien gemeen tegen je doen? Nee dat zullen ze niet. Cora en Blanche, weg met die dikke hoorns van jullie, laat Grandy drinken. Oeps sorry Grandy, ze luisteren toch niet naar me, heb je je bezeerd?'), insemineren en de administratie.

Verder zijn we vooral bezig de gedachtegangen van de Fransozen te begrijpen:
- Waarom brengt meneer Leveque het hek niet dat we zo nodig hebben en al 2 maanden geleden hebben besteld? (Lees: minimaal 1x per week een telefoontje naar firma Leveque, blijven we vriendelijk op zoeken we toch eens in het woordenboek op hoe je zegt dat hij dat hek in zijn achterste mag steken en daar mag laten?)
- Waarom snapt het computersysteem van de Chambre d'agriculture niet dat de mama van Hannibal een koe is die in Belgie leeft en woont, dat Davina alleen maar zijn drààgmoeder is? (Ja meneer ik weet nog wie u bent, we hebben vorige week nog telefonisch contact gehad, u wilde Wagyu-embryo's importeren toch?)
- Waarom zegt Henri al 4 maanden dat hij komt om onze weegschaal te ijken en zegt de club waarvoor hij werkt dat ons dossier 'goed gevolgd' wordt, dat de ijkgewichten nog steeds in Nevers liggen, maar dat Henri ècht gauw zal komen. (Wat zegt u meneer? De oudste kalveren van de te wegen club is al bijna 6 maanden? Maar u weet toch dat ze voor de statistieken rond de 3 maanden gewogen moeten worden? Oja, Henri zou komen met de ijkgewichten....)

Raadsels raadsels raadsels......

Maar dan ineens zie of lees je iets dat weer zò bekend menselijk is dat je gelijk weet dat niet alle Fransozen slapen en toch net mensen lijken:
Een aantal weken geleden is er een heftig debat geweest over het Halal slachten van runderen. Het blijkt dat steeds meer slachthuizen overgaan op Halal slachten en dat de consument dit niet op de etiketten kan vinden, en dat consumenten, slagers en boeren dus geen keuze hebben.
Nu heb ik absoluut geen problemen met mensen die uit geloofsovertuiging Halal eten, maar ik heb liever niet dat mijn lieve koeien en stieren onverdoofd geslacht worden; ze weten niet wat hun overkomt terwijl wij ze uit principe geen pijn doen! Daarbij is het bewezen dat er meer gezondheidsrisico's aan Halal slachten kleven (de inhoud van de maag stroomt naar buiten langs het snijvlak, bacterien hoeven dus niet eens moeite te doen om over te stappen van maag-inhoud naar consumenten vlees) en dat strookt in mijn beleving ook niet met de manier waraop wij met onze koeien om (moeten) gaan, wij werken heel hard om de volksgezondheid te beschermen door onder andere zo goed als geen antibiotica toe te dienen, en de boete van onze slechte medicijnregistratie kan iedereen zich nog herinneren.

Maar dit terzijde; er was dus een 'polémique' van jewelste.
Vandaag kregen wij de reclamefolders weer binnen en ja hoor, je had er op kunnen wachten: de Auchan heeft het gat in het debat gevonden: Saveurs oriental: alles Halal!

If you can't beat them, join them!


(Toch even voor de goede orde: ik heb dus niets tegen Halal uit geloofsovertuiging, ik heb problemen met het feit dat de consument, de slagers en de boeren geen keuze hebben omdat grote slachthuizen alleen maar naar hun portemonnee kijken)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust je reactie achter!