zaterdag 24 maart 2012

Buiten spelen


Vandaag hebben we de koeien en kalveren uit de nieuwe stal naar buiten gelaten.
Eigenlijk min of meer uit noodzaak want er werd èn maar geen stro geleverd èn maar geen kalfjes gewogen.

En dan sta je klem: als je de stal wil uitmesten, (wat heel erg dringend nodig was, de koeien waren gewoon weg vies te noemen) heb je veel stro nodig om er daarna weer in te strooien. Nu hebben we wel nog wat stro hoor, maar dat is erg goed en lekker stro en we krijgen weer zo'n spannend jaar als in 2011: vanaf begin januari hebben we nog geen druppel regen gehad en die regen komt de eerste 10 dagen ook niet.
Wat doe je dan als je niet te veel voer op voorraad hebt (inderdaad ja; vanwege de droogte vorig jaar)?? Dan moet je met de billen bloot en je koeien uitleggen dat het gewikkelde gras inderdaad erg lekker is maar dat ze dan nu echt gemengd met stro moeten eten omdat ze anders over 3 weken helemaal niets meer te eten hebben.

En wat heeft dat wegen er dan mee te maken?
Nou, de kalfjes uit de nieuwe stal zijn een beetje viezig en voddig. Dat komt vooral omdat ze last hebben van luizen (hmmmm lekker dik kalvervachtje, af toe wat nat omdat mama of hij/zijzelf zich likt of fijn bezweet omdat hij/zij lekker met vriendjes heeft gespeeld... mjammie, hier ga ik wonen en mij vermenigvuldigen!!)

Nu kunnen wij zelf wel een constructie maken waarin we de kalfjes vangen om ze tegen de luizen te behandelen, maar om die constructie te maken moet er...... heftig uitgemest worden! 
En dat ging dus nu net even niet.....

Dus: Kom maar jongens, lekker naar buiten! Gras om in te spelen, bomen om je aan te schurken, struiken om je aan te kammen, héérlijk! Wordt maar weer schoon! (En zelfs, ondanks de droogte, al wat verse sprietjes om te smikkelen)De dames wisten nog precies hoe het ging! De kalfjes vonden het wat enger.
En dan in volle galop eens even verkennen hoeveel percelen ze wel niet hebben gekregen: Joepie jongens, rennen want we hebben wel 3 weilanden! Rondje gerend? Dan weer gauw terug naar de stal!
Stelletje gekken, wilden ze ècht zo de stal weer in stuiven??4 opmerkingen:

 1. Heerlijk gezicht, buitenrennende koeien. Ik zie alweer heel wat berichten die ik gemist heb. Even teruglezen en zien hoe het allemaal reilt en zeilt in 'la France'. Groet, Marieke

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Luizen?

  Eigenwijze koetjes zeg....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ohne ende...... kleine rotbeestjes. Maar ja, kindjes hebben er last van. wel beetje logisch dat kalfjes ze ook hebben.....

   Verwijderen
 3. De madammen gingen er vollenbak voor! Zalig die buitenlucht! Hopelijk heb je snel je hooi!

  BeantwoordenVerwijderen

Laat gerust je reactie achter!