vrijdag 3 februari 2012

Poolkou

Nu heel Europa in de ban is van de polaire kou die ons het leven minder aangenaam maakt, moet ik vaak denken aan mijn collega in het verre noorden: zo leeft zij dus! Met zulke heerlijke droge lucht. Zal zij ook zo'n mooie zon zien? Oh nee, het is daar nogal donker in deze tijd van het jaar natuurlijk. En hoe doen zij dat met bevroren waterleidingen? En moet zij ook met alle dikke kleren aan het huis binnen om dààr poedermelk te maken voor de kalfjes die niet bij mama kunnen zogen? En kan zij het huis wèl warm stoken?
En de andere collega in het land waar de kou ook zo heeft toegeslagen, hoe redden zij het, kunnen ze al in hun huis wonen of leven ze nog steeds (zoals ze de afgelopen 6 jaar moesten) in een caravan?
Wat een bikkels zijn deze dames toch!

Maar de grootste bikkels vind ik toch wel onze koeien. Beter bepaald: de club die tot gisteren nog buiten was! Het leek wel of de kou hun niet deerde, ook al hadden ze de ijspegels aan hun snor hangen: er werd gespeeld, in de zon gelegen en gegeten alsof het zomer was!
Drinken werd wel erg moeilijk: door de vorst is de grond helemaal bevroren en aangezien de grond, als gevolg van de vele regen in de afgelopen maanden, is omgetoverd tot een bijna onbegaanbaar maanlandschap vol kuilen en gaten, hadden de dames niet te veel zin om de grote survival tocht naar de drinkbak te maken.
Maar ja, ondanks dat er niet gezweet werd, werd er wel geplast dus er moest vocht aangevuld worden.

De oude Ileanore van 18 jaar vond het wel best. Die slimme tante wist dat we haar niet van de dorst zouden laten omkomen dus die bleef lekker op haar plek wachten op de dingen die komen gingen.
De rest had minder geduld en als een stel oude bejaarde vrouwtjes strompelden ze hoefje voor hoefje naar de drinkbak. Tergend langzaam naderden ze de bak met verlossing...... Nog een paar stapjes, 3 keer wegglijden, pas op dat je je enkel niet zwikt, en ja, daar was de eerste onder het keukenraam!
Om te zien dan te bak diep- en diep-bevroren was!
Dat was het moment voor ons om te besluiten dat het wel lekker is buiten maar dat de dames maar eens naar hun vriendinnen moesten.
En nu staat, ligt, eet, drinkt, speelt, bokt en loeit iedereen weer binnnen; gezellig hoor!
(Maar wel hopelijk voor kort, zullen we over 1,5 maand de eerste weer naar buiten kunnen laten??)

4 opmerkingen:

 1. ow zielige koetjes! Je hebt het weer leuk geschreven!
  Succes met de kou...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat prachtig om ook eens bij je collega's te lezen en wat heb je dit verhaal weer leuk beschreven, ik geniet ervan! Ook van de koude droge lucht trouwens. Groet uit een besneeuwd Nederland, groet Roelien

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Die winterprik is er dus toch nog van gekomen... De dames zullen content zijn dat ze weer naar buiten mogen! Maak je daar dan ook weer zo'n tof geschreven bericht van???

  BeantwoordenVerwijderen
 4. nou je moet je niet verplicht voelen om berichtjes lezen hoor of om perse te moeten reageren! Helemaal niet nodig!!!
  Het liedje over de straatnamen ken ik niet, ik zal het wel eens opzoeken.
  Nogmaals succes met de kou en de hele boerderij.

  BeantwoordenVerwijderen

Laat gerust je reactie achter!