donderdag 1 december 2011

De snelle of de langzame methode?


Als je in Frankrijk woont, moet je ook een Frans rijbewijs kunnen tonen. Dit omdat de straffen niet alleen uit boetes bestaan maar ook uit puntenaftrek.
Nu zijn er twee methodes om legaal aan een Frans rijbewijs te komen: de snelle en de langzame. Als je bij aankomst hier al een (Nederlands) rijbewijs hebt, mag je kiezen. Heb je er geen dan verval je automatisch in de snelle procedure.
Waar mijn boer dus mocht kiezen, werd ik tot snelheid gedwongen.

Wat houdt de langzame methode in? Ik zal de stappen nalopen:
Je begint met eerst gewoon te doen alsof je neus bloed. Dan, na een x aantal maanden hier gewoond te hebben, spreek je met vrienden af in het dorp. Je moet zoeken want je kent het circulatieplan hier niet, maar na ergens gevraagd te hebben blijkt dat je alleen nog die hoek om moet en dan bij het meeting-point bent! Blij stap je weer in je auto en even blij vergeet je voor die paar meter je gordel om te doen.
Uiteraard ziet oncle agent dat en wil je punten aftrek geven. Hierdoor wordt de langzame procedure in gang gezet: je doet weer alsof je neus bloed.
Naar een kleine drie jaar ontvang je een brief waarin gevraagd wordt of je je Nederlandse rijbewijs al hebt omgezet naar een Frans, want ze willen je graag wat punten afnemen. Zonder problemen regel je dit (na eerst te hebben begrepen dat dit heel erg lang gaat duren, daarna blijkt het toch sneller te kunnen je moet wel/niet/wel/niet je rijbewijs door een gecertificeerd vertaal-bureau in het Frans laten vertalen, met als gevolg dat je je stagiair een briefje laat schrijven en de hele bubs 100 kilometer verderop ruilt tegen een voorlopig rijbewijs annex verklaring dat het omzetten in behandeling is).
Een goed jaar later krijg je bericht dat je je rijbewijs kan ophalen. Wanneer je dit doet is naar eigen inzicht. Ik gok als de inkt van het voorlopig rijbewijs echt volledig verbleekt is.

De snelle methode is helaas wel de dure: een half jaar oefenen oefenen oefenen voor je theorie en na daarvoor geslaagd te zijn een half jaar rijles. Even afrijden, drie weken wachten en tadààà: meneer de postbode brengt het roze papiertje zonder iets te hoeven aftekenen bij je thuis!

2 opmerkingen:

  1. En, mogen we je feliciteren, heb je nu zelf je rijbewijs gehaald?

    Aart-Jan

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Gefeliciteerd, denk ik? Met je rijbewijs.
    Heerlijk is dat, zelf te kunnen chauffeuren.

    BeantwoordenVerwijderen

Laat gerust je reactie achter!