maandag 10 oktober 2011

Diepvriesmaaltijden

Wat krijg je als je een stads meisje zonder rijbewijs laat samenwonen met een zuinige boer op het Franse platteland?

Antwoord: bijzondere discussies in de supermarkt!

Omdat ik best op mijn fietsje naar de supermarkt kan, maar dan met volle tassen die drie kilometer niet terug de berg omhoog kom, doen wij altijd samen boodschappen.

Iedereen kan zich voorstellen dat dit niet de grootste hobby van mijn boer is; werkkleren uit, nette kleren aan, opletten of je niet te veel naar mest ruikt, de drukte in en na onbepaalde tijd mag je je eigen werkkloffie weer aan!

Dat die tijd onbepaald is, komt vaak door de discussies in de supermarkt:

"Nee, die bloemkool koop ik niet, ik weiger. Ik weet hoeveel de boer ervoor krijgt en dit is ongehoord!" Of;

"Wat? Belachelijk! Durven ze dit voor appels te vragen? Weet je wel hoeveel die arme boer ervoor krijgt? Hier doe ik niet aan mee!"

De oplossing was simpel: een eigen moestuin! Tijdens het spitten werd al uitgerekend hoeveel minder we zouden gaan uitgeven de komende winter en natuurlijk waren we blij dat we door eigen groentes te telen, minder vaak het verkleedfeestje hoeven uit te voeren.

Als je dan ook nog een tienerkalf hebt dat als gevolg van een infectie blind werd en "dus" (? Het klinkt vreselijk maar het is helaas echt zo) onverkoopbaar, dan is de rekensom niet moeilijk:

In onze bijkeuken staan drie vrieskisten; eentje voor de biest voor de kalfjes, eentje voor de groentes (deze winter kunnen we 30 dagen bloemkool eten, 60 dagen sperziebonen, 20 dagen soep en dan staan de rode en witte kolen nog in de tuin, evenals de prei en de spruiten), en eentje voor het vlees.

En dat is makkelijk hoor! Ik moet wel goed opletten dat ik op tijd het vlees uit de vriezer haal maar voor de rest ben ik in de drukke winter een groot fan van mijn diepvriesmaaltijden!

5 opmerkingen:

 1. En nu meteen weer rucola zaaien want dat doet het zelfs goed in de winter.
  Heb je ook foto's van de moestuin gemaakt?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. nou, dat wil ik nu dus ook gaan doen, lekker makkelijk, alleen 1 grote diep[vrieskast gekocht, en geen kalf maar een big komt er bij ons in te liggen, laat de winter maar komen, geniet ervan , liefs marion

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Super leuk je eigen moestuin! Leuk stukje trouwens :)
  En met de meiden op de nieuwe school gaat het suer. En ook de kleine man gaat inmiddels de middagen naar school. Wel zo fijn voor mams. Dank je voor het vragen.
  Groetjes Michaja

  BeantwoordenVerwijderen
 4. He Maaike,

  Ook hier een moestuinfan hoor. Dit jaar op kleine schaal, volgned jaar minstends 2x zo groot... En trouwens sinds kort ook eigen kipjes... dus eitjes!!!

  X Jeannette

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Eind goed al goed! Iedereen content zo! Enneuh, nu vraag ik mij af... gaat hij nog steeds mee naar de winkel??? :-) Foto's van die moestuin wil ik ook wel eens zien!!! x C

  BeantwoordenVerwijderen

Laat gerust je reactie achter!