zaterdag 30 juli 2011

Ons dorp in de zomerAls je in de zomer in of rond ons dorp rijdt, dan valt het direct op: elke derde auto heeft een Nederlandse nummerplaat! In de Atac (de supermarkt) is de voertaal Nederlands, behalve met het personeel want dat spreekt -uiteraard- alleen maar Frans. En aangezien veel Nederlandse toeristen gèèn Frans spreken, moeten ze zich daar zelf redden.

Stel je de volgende zin voor, uitgesproken met een zwaar Amsterdams accent: 'Tsjee, ik doch dat het hier een kààsjland wasj, nou geen kaasj te sjien hoor' En dat voor het gekoelde zuivelvak waar 30 soorten brie, camembert, munster, blauwe en rode kaas liggen....... Dan sta ik toch even in twijfel hoor; zal ik zeggen dat ze precies aan de overkant van de groente afdeling moeten zijn, om zich daar aansluiten aan de rij voor de charcuterie, en dat ze dan vanzelf geholpen worden door een alleraardigst meisje bij hun keuze tussen meer dan 100 verschillende kaasjes?

Dan is het wel heel erg duidelijk dat ik ook Nederlandse ben hè?!

Maar ach; dat is het sowieso wel. Met mijn blonde kop steek ik zeker 20 centimeter boven mijn dorpsgenoten uit en mijn kleding verraadt het ook: het zit makkelijk. Oké, omdat ik graag bij het dorp wil horen en niet bij de toeristen, loop ik ook netjes met vlekken op mijn shirt maar om me qua kleding echt aan te passen........? Nee, daar heb ik niet zoveel zin in. Dan zou ik misschien met mijn mestlaarzen naar de markt moeten, of met verschrikkelijk oncharmante shirts en rokken, het liefst een beetje ordi en glitterig........

Nee, ik vrees dat het in de winter wel duidelijk is dat ik hier woon, maar dat ik in de zomer gewoon voor toerist wordt aangezien!

En misschien moet ik dat maar helemaal niet erg vinden want dankzij die toeristen is het in de zomer in de Morvan verschrikkelijk leuk en gezellig met elke week meerdere rommelmarkten, allerlei exposities en festivals en natuurlijk de zaterdagmarkt die in de winter bestaat uit een groentekraam en een wijndrinkhoek, maar die in de zomer toch heel wat meer kraampjes en muziek trekt!

En ìk verheug me al op de festijnen in augustus waar geen toerist weet van heeft, dan loop ik als inwonend toerist rond op de agrarische feesten, fijn tussen mijn oncharmante maar oh zo lieve morvangenoten, even weer wij onder elkaar!

2 opmerkingen:

  1. Als ik dit lees, krijg ik gewoon heimwee naar Frankrijk.

    Groetjes,

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ook hier worden we in de zomer als toerist gezien door mensen die dat zelf ook zijn nota bene... zodra ik iets tegen mn dochter in het Nl zeg, ben je toerist PUNT. Hahaha, nou het maakt me niet zoveel uit ook, ik voel me overal thuis waar ik woon en nu is dat La France. Leuk geschreven Maaike

    BeantwoordenVerwijderen

Laat gerust je reactie achter!