vrijdag 6 mei 2011

De Fransoos en hoe hij afkomt van datgene waarmee hij niet mee wil opgezadeld zijn.

(Let wel: dit is mijn ervaring; het gros van de Fransozen zal niet zo zijn, ik vond alleen de titel zo wel leuk klinken)

Het begint klein, ik zal het ik quizzvorm doen: Stel je voor je kat is dood, wat doe je dan met de voorraad kattevoer die je nog hebt?
Simpel! Uit het autoraampje gooien! De vossen en/of dassen nemen het wel mee een weiland in alwaar de muizen er van kunnen snoepen (dus wij hadden een vieze aangevroten blauwe vuilniszak met allerhande kattevoer in het weiland. Jèk.)

En dan; je bent jonge boer en hebt (bijna) alle weilanden van je gepensioneerde bijna-bio-boer-oom overgenomen. Je vind daar natuurlijk allerhande bramen, bereklauw, struiken en bomen aan de rand van je weilanden en daarbuiten, want oomlief had geen kinderen, geen hypotheek, geen kosten, weinig inkomen en ook weinig nodig. Waarom zou hij de boel actief bijhouden? Wijntjes drinken is leuker!

Deze is al moeilijker hè? Ik zal het antwoord verklappen: Je spuit rücksichlos alles wat op struik lijkt dood (het snelste gaat het met echt aggressief spul, maar is toch niet erg dat dus ook alle andere plantjes doodgaan?), daarna pak je een graafmachine en trekt tot twee meter buiten je afrastering alle bomen uit de grond en legt ze nog weer een meter verder weg neer als natuurlijke barrière tegen ik-weet-niet-wat.
Wie had het goed geraden?

Oké, ik heb er nog eentje over diezelfde jonge boer. Hij had namelijk niet àlle weilanden kunnen overnemen want de eigenaresse van 2,5 hectare wilde die laten pachten door de buurman, dan had zij al haar gronden gepacht door 1 en dezelfde boer. Is altijd handig voor later. Maar wat zou jij als jonge boer doen?

Ik vrees dat deze al te moeilijk is want daarvoor moet ik erbij vertellen dat de jonge boer in departement W woont, de eigenaresse in departement X, het weiland waar het om gaat èn de buurman zich in departement Y bevinden.

Het antwoord: Je schrijft een brief op poten naar een hoge instantie in departement Z om te klagen dat de buurman gronden gebruikt waar jij recht op hebt!
(Dus wij konden een nette brief schrijven, inclusief allerlei bijlages om aan te tonen dat we aan alle eisen van ons departement voldeden en dat we niet begrepen waarom departement Z ons de aangetekende brief had gestuurd. Uteindelijk mogen wij gewoon het weiland gebruiken maar het kost veel tijd!)

Snappen jullie het nog? Dan hier de uitsmijter, het is een dubbele vraag, maar ik denk dat iedereen die wel goed heeft:

Stel je voor je bent dealer van landbouwmachines en je verkoopt een niet-functionerende machine aan een boer.
Stel je voor je bent advocaat voor een boer die een niet-functionerende machine heeft gekocht en je bent in wezen bang voor je positie t.o.v. de "onafhankelijk" technisch expert, de dealer die je moet dagvaarden, de grote verkopende partij die je daardoor waarschijnlijk ook moet dagvaarden en de verzekeringsmaatschappij van de boer die netjes jouw enorme rekeningen betaald.

Er is, logischerwijs, maar 1 antwoord mogelijk: Ogen dicht, oren dicht en hopen dat niemand je ziet of opmerkt en bidden dat de boel heel stilletjes van je bordje glijd..........

3 opmerkingen:

 1. En? woont het nog een beetje prettig? Lekker spuien helpt wel he haha. Hou de poot maar stijf.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja hoor, het woont prima! De eerste 3 voorbeelden zijn natuurlijk gewoon een typisch geval van sneu (voor de ander), het laatste geeft veel ergernis.
  Maar zoals je zei: lekker spuien en daarna met een lach weer door!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Bonjour Maaiké !!

  Je suppose que comme nous tous vous souffrez de la sécheresse ,
  les enrubannages , ensilages , et foin sont en chantier un peu partout .

  A très bientôt d'avoir de tes nouvelles sur le forum de vivre à la campagne Maaiké ;)

  ou ailleurs :)

  bonne continuation à toi !

  BeantwoordenVerwijderen

Laat gerust je reactie achter!