maandag 11 oktober 2010

Rare Fransozen........


Zondag hebben we weer genoten van onze bijna traditionele 'zondagwandeling'. Het is ook redelijk veilig hier om op zondag te wandelen, als het goed is kom je geen jager tegen. Die jagers...... lang heb ik gedacht dat de passie voor jagen (en dan nog wel de laffe manier: wild op laten jagen door een bende hondjes en als ze de weg over rennen snel de trekker overhalen) het grote verschil was tussen Fransozen en Hollanders.

Later kreeg ik ook te maken met het chauvinisme, de bureaucratie en het gebrek aan commerciële instelling. Deze laatste drie thema's geven de Fransen ook hun gemoedelijke, gezellige levensstijl, wat resulteert in goede gezondheid tot op hoge leeftijd. Waarom zou je je druk maken als je wordt aangehouden en de politie van je eist dat je je Nederlandse rijbewijs om laat zetten naar een Frans zodat ze punten kunnen aftrekken? Rustig twee jaar vergeten en als je dan een herinnering krijgt kan je altijd nog je rijbewijs inleveren, vervolgens heb je weer eens ruim 1,5 jaar later ècht je Franse rijbewijs hoor (als je zin en tijd hebt om een uur naar de dichtstbijzijnde stad te rijden.....en een uur terug)

Nu heb ik afgelopen zomer een heerlijke stapel boeken gekregen van mijn tante en oom. Fijn hoor, want boeken lezen in het Frans gaat me nog niet goed af. Eén van die boeken heet 'Mijn Frankrijk' en is, logischerwijs, geschreven door een Nederlander die een huisje in Frankrijk heeft.

Heel interessant voor ons want hij beschrijft Frankrijk en zijn inwoners vanuit een Nederlands denkkader. Zo is het Franse schoolsysteem makkelijk te begrijpen omdat de auteur het vergelijkt met het Nederlandse schoolsysteem (blablabla is dus te vergelijken met de bovenbouw havo bij ons etc.) Nu beschreef de auteur ook een aantal krantenberichten over ongelukken op de provinciale weg, en hier verdacht ik de goede man van een wel heel erg grote duim! Wat denk je bij het verhaal dat de gemeente alle bomen langs de weg omzaagde omdat er zoveel dodelijke ongelukken waren omdat men tegen een boom was aangereden (het feit dat de meeste ongelukken op zaterdagnacht gebeurden en de kans dat er èn veel te hard gereden werd èn er veel te veel alcohol was genuttigd werd dus volkomen genegeerd door het gemeentebestuur)

Maar nu begin ik toch het idee te krijgen dat het misschien wel wààr is, dat verhaal. Want overal in de wereld werkt men zich bijkans dood en hier beginnen morgen de stakingen voor onbepaalde duur omdat de regering het idee heeft opgevat om de pensioenleeftijd met twee jaar te verhogen; van 60 jaar naar 62 jaar!

(Als volgend jaar de prijs voor treinkaartjes fors gestegen is weten jullie waar dat door komt: in het laatste kwartaal van 2010 heeft de sncf beduidend minder reizigers vervoerd dan normaal; rondom Parijs rijd nog maar 1 op de 5 treinen)

3 opmerkingen:

 1. Mooi, om die verschillen te merken....! (Dat merk je ook vooral als je een tijd ergens woont, he?) 1 Europa - maar toch heel verschillende landen/culturen.
  In Noorwegen en ook in Engeland (waar ik woonde) verbaasde ik me ook erg over bepaalde dingen. Dat bijv 1 van de noren waarmee ik werkte trots een vlaggestok liet zien, met een vlaggewimpel eraan. "Weet je wel hoe dat heet?" (overhoring noorse woordjes ;-) ) En sowieso àlle vlaggen die je overal ziet.... Heel nadrukkelijk laten zien dat je noor bent en er heel trots op zijn.
  En in Engeland - telkens werd er gesproken over "Europa" alsof Engeland daar niet bij hoort. Haha.
  Wij Nederlanders lijken daarin soms heel bescheiden. Echt het: doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg.

  Groetjes!
  Theda

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Precies zoals wij het ook ervaren Maaike. Ik heb enkele gappige dingen ook in mijn blog gezet, wellicht herken je ze; http://boerinneke-in-frankrijk.blogspot.com/

  Groetjes, Monique

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Maaike, ik kan je helaas geen berichtje sturen want je hebt geen openbaar profiel. Stuur mij even je email adres, dan stuur ik je een mailtje. Zie www.haraslatulipe.fr voor mijn adres. Groetjes, Monique

  BeantwoordenVerwijderen

Laat gerust je reactie achter!