donderdag 24 juni 2010

De hitparade

De hitparade van onze boerderij heeft niets met muziek te maken. Ook niets met mode of weet ik wat waar men hits in heeft. Nee, mijn hitparade gaat over lekkere dingen maken!
En de hitparade wordt gedirigeerd door de natuur en herhaalt zich zoals de seizoenen ook doen: Vorig jaar rond deze tijd kwamen de aardbeien mij mijn neus uit, ik had al van alles gemaakt; jam, ijs, taarten, mislukte likeur (tip: dit moet echt met brandewijn of 'eau de vie des fruits', niet met goedkope rum) Maar de hit was toch wel de ontdekking van de zelfgemaakte aardbeiensiroop!

Nu zijn de aardbeien wat later maar heb ik al wel 3 liter siroop gemaakt en ingevroren, hier wil ik het hele jaar van kunnen genieten. Ook ben ik heel benieuwd hoe de appelboom zich hersteld van een periode slecht weer want de appelmoes raakt ook langzaam op en dat is natuurlijk een herfsthit.

Afgelopen winter heb ik schoonmoeders geheime recept gekregen om zuurkool te maken. Eerst maar eens heel voorzichtig met 1 kool geprobeerd, maar je begrijpt: hoog genoteerd in de hitparade, dus toen we laatst op de markt waren hebben we wel 10 witte koolplantjes gekocht en wat mij betreft komen er nog meer!

Maar op dit moment wordt grijsgedraaid: vlierbloesemsiroop. Er staat juist 2 liter af te koelen maar ik ga zo direct snel weer met een emmertje op pad voor meer want het is bijna niet leuk meer zo zalig ruikt het in huis, laat staan over twee weken als de siroop goed op sterkte is en ik hem mag mengen met water of witte aligote wijn......!

En zo verandert de 'mode' hier in huis, al naar gelang de natuur/de moestuin mij aanbied.
Ben nu al benieuwd naar de volgende hit!

1 opmerking:

  1. Nog even en dan is het de moment voor vlierbessen siroop! goed voor de verkoudheid! Zal je een startseintje geven! ;-)

    BeantwoordenVerwijderen

Laat gerust je reactie achter!