vrijdag 27 november 2009

Spelende koeien


Als een koe 'tochtig' is, dan betekend dat dat ze "in haar vruchtbare periode zit", met andere woorden: dat een stier zijn werk mag doen. In Limburg zeggen ze dan dat de koe 'spelig' is. Ik weet niet of dat van het woord spelen is afgeleid maar je zou het haast denken: zo'n koe wordt onrustig, loopt maar wat heen en weer en andere koeien springen op haar rug (zoals een stier zou doen) en de koe in kwestie blijft dan gewoon staan. Gekkig door de hormonen dus.

In het Frans zeggen ze dat zo'n koe 'en chaleur' is. Inderdaad, chaleur betekent: heet. En dat is een stier dan wel als hij in de buurt van een tochtige koe is! Zie de drukte die we hadden met de hete stieren van de buurmannen in augustus.

En nu hadden wij afgelopen zomer een dilemma. We hadden een clubje koeien dat net een kalfje had gekregen, dus de eerste keer dat ze weer vruchtbaar zouden zijn, zou midden in de zomer zijn. In principe konden ze dus niet ver weg gaan weiden, want tsja, voor ons inkomen is het belangrijk dat er kalfjes komen dus we wilden niet te lang wachten met insemineren. Maar.... De weilanden rond het huis waren al in beslag genomen door de koeien die in de zomer zouden bevallen, en da's toch ook belangrijk! Enfin, we besloten de gok te wagen en de koeien met een eigen stier in een weiland te zetten.

Nu staan ze weer op stal en ik zag dat Popette tochtig was...... Dat kon toch helemaal niet na een leuke zomer met stier Dagobert??! Dagobert sprong wel op Popette maar "hij deed het niet".... Ach, dachten we, Popette is ook al oud, misschien is er wel wat mis bij haar van binnen waardoor ze niet drachtig is.

Gisteren kwam de vee-arts voor de controle van de 30 pinkjes die door de buurstieren bezocht waren en we hadden hem gevraagd direct even naar de koeien van Dagobert te kijken. En wat bleek? De een na de ander was "vide", leeg dus. Niet drachtig?! Potjandorie wat een pruts-stier dacht ik en die gedachte zag ik ook op het gezicht van mijn lief.

Totdat de vee-arts eens goed keek en het probleem zag: Dagobert is niet de grootste en we hebben wel grote koeien, was hij niet gewoon te klein om "hem er in te krijgen"???

Arme Dagobert......... Is er misschien met hem gespeeld?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust je reactie achter!