woensdag 1 april 2009


Zoals ik eerder al eens heb verteld zijn koeienmoeders heel zorgzaam naar hun kalfje behalve als het om eten gaat. Zet je voor een mensenmama een potje Olvarit neer, dan weet de mama dat dat voor een kindje is. Zet je voor een koeienmama een emmer met speciale brokjes voor kalfjes, dan denk de mama: 'Ha! Eten!'
Daarom hebben we afgelopen november een "jeugdhonk" gemaakt; de moeders zaten in de ene stal samen met hun kalfjes maar de kalfjes konden door een opening in een hek naar de andere stal waar ze een hok ter beschikking hadden en rustig konden eten.
Maar kleine kalfjes worden groot en op een gegeven moment konden ze niet meer door de opening, zo dik waren ze al, zodat we de opening maar dicht hebben gemaakt. Ze moesten toch eens groot worden en net zoals mensenkindjes eens moeten ophouden met aan de borst te drinken, zo moeten kalfjes ook eens ophouden met aan de uier te drinken. Deze kalfjes waren groot genoeg dus het hek kon dicht.
Moeders die geen kalfjes hebben, die krijgen kalfjes dus we hadden na een paar maanden een hok met 5 moeders en 5 kalfjes. De geschiedenis herhaalde zich: de mama's aten het lekkere kalfjesvoer...........
En grote kalfjes worden heel groot dus de jongens die eerst in het jeugdhonk zaten, kregen een eigen hok in de grote stal en de kleine kalfjes kregen het jeugdhonk! En oh, dat vinden ze leuk. De kleine kalfjes dan; 'net een echt grote-koeien hok' zie je ze denken. Maar de grote kalfjes, die onderhand dus echte stiertjes waren geworden, vinden zei het ook leuk? Mwah, de meesten wel maar Dauwe snapt er niets van. Hij vind het nieuwe voerhek wat eng dus daar durft de domoor niet door te eten. Met als gevolg dat hij honger kreeg en wij een misthoorn!
Ik hoop dat hij het snel leert want zoals het nu gaat is geen doen; de stiertjes vastzetten tijdens het eten zodat Dauwe een emmer in een hoekje krijgt........ Dauwe, wordt snel nog groter en vooral slimmer alsjeblieft!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust je reactie achter!