zondag 26 augustus 2012

Vrouwen en feesten

Dit weekend is in ons dorp weer het tradiotionele 'Fête du Charolais': het feest van de Charolais. Normaal is dit een bijeenkomst van dikbil-Charolais en hun boeren; de dames liggen lui te herkauwen in een grote hal terwijl de slagers van de Cote d'Or en ommestreken proberen de beste koe te kopen (en oh wat een feest als de jury de door jou gekochte koe ook beloond met een prijs!)

Maar 2012 is een bijzonder jaar: het feest wordt gecombineerd met het nationaal kampioenschap van het stamboek Charolais. De hal wordt gebruikt als keurrings-ring en aan de voorkant vinden we dus een grote tent met poppige koeien met dikke billen, zodanig geschoren dat hun bespiering goed geaccentueerd word en overal hangen bordjes met 'deze koe is gekocht door slager XYZ evt. van supermarkt zus-en-zo'.
Aan de achterkant twee tenten met indrukwekkend grote beesten, met poten als olifanten, traditioneel geborsteld, hoorns waar je U tegen zegt en op de borden niets over slagers maar informatie over afstamming, afkalfgemak en moeder-eigenschappen.
Gaan beide tenten over Charolais-koeien? Jawel, al doen de boeren net alsof "de anderen" minder zijn.

De soigneur, Frizzle en de boer
Nu moet ik eerlijk zeggen dat ik ook meer van het stamboek vee houdt. Niet alleen vanwege het feit dat er dus naar raskenmerken en robuustheid wordt gekeken, maar ook omdat de boeren van het stamboekvee uren, dagen, weken in de weer zijn geweest om hun kolos te temmen: kleine boertjes lopen met stieren van bijna 1500 kilo door de ring alsof het schoothondjes zijn, hun 'soigneur' loopt achter de koe of stier om te zorgen dat het geborstelde patroon blijft zitten en om te zorgen dat als meneer of mevrouw poept, dit niet door de staart over de prachtige kont wordt uitgesmeerd.
Indrukwekkend hoor.

Nu waren wij door de KI-vereniging gevraagd om mee te doen aan het tussen-programma: de koeien-show waarin de KI-stations hun kunde lieten zien. Ach best hoor, als jullie vinden dat onze Frizzle een mooie afstammeling is van de stier Toulon, dan willen wij best Toulon promoten door met Frizzle wat rondjes te lopen. Oeps, wat zeg je? Dan moeten we ook gelijk meedoen aan het kampioenschap? Ehm tsja, dat moet dan maar........

En ach, onze koeien zijn natuurlijk de allerliefsten en de allerbesten dus we zullen vast met een weekje oefenen een excellente pink kunnen laten zien. Gelukkig wil mijn zwager wel voor soigneur spelen dus alles is in orde.

Behalve als Frizzle bijna tochtig blijkt te zijn, haar opa 'Rebel' heet (en Rebel deed zijn naam eer aan) en dus helemaal geen zin had om braaf rondjes te lopen in een ring waar veel mensen omheen stonden, de luidsprekers op vol vermogen stonden en waar ook nog eens zo'n rare meneer aan haar kont stond te borstelen......
De trouwste fan

Met andere woorden: topsport voor mijn boer, onmacht bij mijn zwager, enige schaamte bij mij toen de ringmeester het nodig vond om te melden dat 'monsieur H. perds le controle' maar vooral ook medelijden met Frizzle: sta je daar vol chagerijnige hormonen als een vrouw die ongesteld moet worden, in de tent tussen twee bitchen met dikke hoorns en dan ook nog eens één na laatste worden op het kampioenschap..... niks feest voor haar!

Gelukkig vinden wij, en dan vooral haar trouwste fan, haar wel de liefste, de leukste en de mooiste en is er al uitgesproken dat we de volgende keer als we met een koetje gaan showen, wat meer tijd in de voorbereidingen moeten steken, zodat wij ook een schoothondje kunnen showen en het een feest voor iedereen word ;-)2 opmerkingen:

 1. Hoi Maaike. Wat een leuke blog. Ik heb heerlijk gelachen :-) Groet, Vera

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Maaike,

  Weer een leuke blog van een lotgenoot gevonden. Verbazend dat het steeds weer amusant is om te lezen hoe anderen ervaren wat je zelf (min of meer) meemaakt.

  Mijn blog ben ik om dezelfde reden begonnen als jij. Ik kom graag nog eens terug om een kijkje te nemen.

  Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen

Laat gerust je reactie achter!