dinsdag 12 juni 2012

Electriciteit zonder Franse slag?

Van de winter kwam er eens zomaar een man het erf opgereden.Afgezien van veekoopmannen, worden wij niet zo vaak verrast met onverwacht bezoek dus wij kropen gelijk achter de geraniums om te zien wie deze vreemdeling zou zijn. Wij kenden hem niet. Wel begon hij zomaar foto's te maken van ons huis en erf!
Toch maar even vragen of deze vreemdeling niet verdwaald was zeker, maar nee; het was een controleur van de EDF (de electriciteits maatschappij). En aangezien de stroomtoevoer naar ons huis de status 'antiek' had, zouden wij in aanmerking komen voor nieuwe leidingen.
Nieuwe leidingen? Betekent dat meer stroom? Betekent dat geen knipperlichten meer in huis als in de kelder de waterpomp aanspringt? Betekent dat eieren echt stijf kunnen kloppen terwijl de wasmachine draait?? Wauw, wat een luxe!
Terwijl ik nog sta bij te komen van dit vooruitzicht, troont mijn boer de controleur mee naar een electriciteitspaal; kunnen jullie deze dan ook vernieuwen? Want kijk, hij is zò rot dat ik er een schroevendraaier in kan steken.....

En waar de meeste instanties hier in Frankrijk de neiging hebben om dingen te beloven die ze minimaal 3 jaar later uitvoeren, of helemaal niet, houdt de EDF woord: afgelopen week kwamen ze allerlei materiaal en materieel brengen om de draden te vernieuwen en om 6 houten palen te vervangen door betonnen. Want, zeiden ze; u had toch ook nieuwe palen besteld?
Ehm, nou nee; we hebben een rotte paal aangewezen en verteld dat er ook een even oude paal in het weiland staat en dat de koeien zich daar graag aan schurken. Maar we hebben geen problemen met nieuwe palen hoor!

Vol goede moed begonnen ze gisteren met gaten boren en palen in te betonnen. Er was een slim schema bedacht; de zouden eerst de palen inbetonnen en terwijl het beton uithardde, zouden ze rustig de nieuwe draden inhangen en dan op de laatste dag alles strak trekken en aan ons huis koppelen. Dat zou maar een half uurtje zonder stroom betekenen. Netjes toch?

So far so good, ondanks de regen werkten de mannen goed door en op dag 1 (gisteren dus) hadden ze alle zes  de palen overeind en het beton gestort. Vanmorgen werden er wat hinderlijke takken gesnoeid en vanmiddag kwam de grote haspel met nieuw draad tevoorschijn.
Vrijwel op dit moment kwam er ook een paniekerige arbeidskracht tevoorschijn: de oude draden waren zò versleten dat ze ieder moment vanzelf zouden breken! Vite vite werd het noodplan ingezet; we moesten NU alle apparaten uitschakelen en de hoofdschakelaar omzetten.

Een beetje verbaasd waren we wel;die paar dagen zou het toch nog wel houden? Maar wie zijn wij om commentaar te leveren. De mannen schoven en trokken de loeizware nieuwe draden aan de palen en trokken de draad mooi strak.

En daarmee dus de palen mooi scheef. "Oepsie" klonk het unaniem in het Frans........

Het beton was duidelijk nog niet genoeg uitgehard voor het noodplan!

Met als gevolg dat wij weer aangesloten zijn op de oude draden en de ene scheefgetrokken paal in bedwang worden gehouden door hun vrachtwagen en een andere door onze strokar-trekker..........

Toch nog een beetje Franse slag gelukkig!

5 opmerkingen:

  1. Ik moet lachen om het stijfkloppen van de eieren terwijl de wasmachine draait. In zo' n oud huis woon ik ook. Als het regent, gaat de buitenverlichting vanzelf uit. Als de droger aanstaat, knippert de lamp in de bijkeuken. Als je de deur hard dichttrekt, gaat dezelfde lamp aan of uit. Hahaha. Dat stutten met die vrachtwagen is geniaal gevonden...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heel geestig geschreven! Wij wonen in een redelijk recent huis (17 jaar oud) maar onze electriciteit is 'amateur-gelegd'. We wonen hier nu twee jaar en we hebben nog steeds de schakelaar voor het garagelicht niet gevonden en we kunnen in de hall geen plafondlamp ophangen omdat er 18 (!) draden uit het plafond komen en de kleurencode van de electrische draden niet gerespecteerd is. (geen enkele professionele electricien geraakt er aan uit tot nu.) We hebben ook 'touchscreen'-schakelaars op het hoogste verdiep maar ze tonen aan 'uit' en ze staan soms allemaal nog aan of uit. Je moet soms vijf keer duwen en één nacht kregen we eens geen enkele lamp uit. Zoals je ziet, het hoeft niet oud en Frans te zijn. Nieuw en Belgisch kan ook. ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ha ha, heb je weer leuk geschreven! Vandaar komt dus die franse slag! Mooi positief bekeken, laat ons hopen dat ze de rest snel oplossen en dat die strokar daar niet te lang hoeft te staan...

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Haha, wat leuk om te lezen dat het zo ook in Frankrijk gaat! Ik sta vaak met verbazing naar de Zweedse werkwijze te kijken. Maar dit is ook een sterk staaltje!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Geweldig verhaal weer Maaike. Hoezo saai in de Morvan. Alles komt hier juist in een STROOMversnelling!!!

    BeantwoordenVerwijderen

Laat gerust je reactie achter!