zaterdag 22 januari 2011

C'est le Morvan.....

In Nederland bestaan er wel wat verschillen tussen oost en west, noord en zuid. Zo spreken Limburgers steevast over 'Limburg' en 'Nederland' (alsof Limburg niet bij nederland hoort, maar ach...) en zijn er denk ik weinig mensen buiten Friesland die bij het oprijden van de afsluitdijk niet voor de grap hebben gevraagd of iedereen zijn paspoort bij de hand heeft.

Frankrijk is een stuk groter dan nederland en de verschillen dus ook. Nu worden deze verschillen (en angsten voor 'de ander') graag karikaturaal uitvergroot. De grap gaat dat Frankrijk voor de zuidfransen bestaat uit 'Frankrijk' (zuid Frankrijk), 'het noorden' (het gebied tussen zuid Frankrijk en Parijs) en 'het verre noorden'(alles noordelijk van Parijs) en ongeveer bij de grens met Belgie begint de noordpool.

Hier is ook een hele leuke film over gemaakt: bienvenue chez les Ch'tis (als je ooit de mogelijkheid hebt om deze film te zien: grijp de kans, hij is erg grappig!), waarin een postbode uit het zuiden wordt overgeplaatst naar Nord Pas de Calais. Oh help voor hem, want dat is 'het verre noorden'! Wat te doen? Gelukkig is er bij hem in het dorp een oude man die op zijn 10e wel eens een week in het noorden is geweest. Gauw naar hem voor informatie dus! En dan komt er een angstaanjagende close-up van de oude man waarin hij op spannende toon verteld over 'Le Nord': 'In de zomer gaat het nog wel, dan is het minus 5, minus 10 graden...... Maar in de winter? Oioioi....... min dertig...., min véértig graden........ Ja; C'est le Nòòòòòrd'

Gisteren zijn wij na 5 voorjaarsachtige dagen weer eens overvallen door de kou: de slangen naar de nieuwe stal bevroren, drinkbakjes bevroren want de vorst beveiliging was uitgezet, in huis weer 14 graden omdat ik overmoedig alle doeken tegen de tocht had weg gehaald..... Brrrrrrr mijn oren en vinger vriezen zowat van mijn lijf!
'
We zitten dan wel niet in het 'verre noorden', maar ook in 'het noorden' kan het akelig koud zijn, en in de Morvan op 600 meter hoogte nog wel wat graadjes erger zelfs! En om niet in de baalstand te zakken moet je maar grappen maken en dus wordt er hier de hele tijd in het voorbijgaan op angstaanjagende toon C'est le Morvààànnnn naar elkaar geroepen.

Bienvenue chez nous!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat gerust je reactie achter!